Terveyden edistämistä painostigman varjossa
"Jos hyväksymme lihavuuden, eikö se silloin vain lietsoisi painonnousua?"
Kun arki vie mukanaan, fokus kaventuu usein arjesta selviämiseen. Elämästä tulee, kuten filosofi Esa Saarinen osuvasti kutsuun, "uomakipittämistä".
Lomat ja muut katkokset ovat erinomaisia tilaisuuksia höllätä "kipittämisestä" ja tarkastella elämäänsä laajemmin. Haaveilulle kannattaa kuitenkin varata tietoisesti aikaa myös arjen keskelle. Haaveilu mahdollistaa pysähtymisen itselle tärkeiden asioiden äärelle: millaista elämää haluan elää, mihin aikani ja voimavarani käyttää.
Yksi hyväksymis-ja omistautumisterapian ydinprosesseista on arvotyöskentely. Sillä tarkoitetaan itselle tärkeiden asioiden tunnistamista. Mitä tietoisempi arvoistaan on, sitä paremmin on mahdollista hahmottaa myös ristiriitoja toiveiden ja arkitodellisuuden välillä. Tällaiset arvoristiriidat kuormittavat olivat ne tiedostamattomia vai tiedostettuja, mutta vain tiedostamalla tilanteen siihen voi lähteä hakemaan muutosta. Jos esimerkiksi terveys ja perhe ovat itselle tärkeitä arvoja, mutta työpäivän jälkeen voimat riittävät harvoin itsestä huolehtimiseen tai siihen, että olisi kiva perheelleen, on arvojen ja todellisuuden välillä selkeä ristiriita. Kun tämän tiedostaa, voi lähteä miettimään konkreettisia tavoitteita tilanteen muuttamiseksi. Lähteä miettimään voisiko työkuormaa keventää esim. luopumalla tietyistä vastuista tai katkaista mahdollista ylityökierrettä rajaamalla työaikaa.
Parhaimmillaan arvot ovat tietoisesti valittuja elämänsuuntia, jotka toimivat kompassina myös tilanteissa, joissa suunta tuntuu hetkellisesti olevan hukassa. Arvojen määrittäminen toimii jykevänä pohjana myös elintapamuutokselle. Lainatakseni Anu Tevanlinnan erinomaista teosta Hyvinvointia mielelläsi – Arvoista suunta elintapamuutokseen: "Se, että jokin asia olisi "kiva" tai järkevä" harvoin riittää ylläpitämään elintapamuutoksissa vaadittavaa motivaatiota ja päättäväisyyttä. Tarvitsemme muutokselle syvällisemmän merkityksen. Sen löytäminen elintapamuutokselle tarkoittaa sellaisten juurisyiden tavoittamista, jotka kertovat, miksi muutos on sinulle henkilökohtaisesti tärkeä."
Kun esimerkiksi painonpudotus- tai kunnonkohotus tavoitteen pohjaa siihen, että "haluan jaksaa leikkiä lapseni kanssa ilman", on motivaatiota säännölliseen liikuntaan ja monipuoliseen syömiseen helppo ammentaa vielä sittenkin, kun alkutsemppi on karissut.
Hyvä elämä -harjoitus
Hyvä elämä -harjoitus on menetelmä, jota olen käyttänyt paljon sekä itse että asiakastyössä. Kyseessä on klassinen hyväksymis- ja omistautumisterapia -harjoitus, joka rakentuu käsitekartan muotoon.
Mielenterveystalon harjoitukset
Jos kaipaat työskentelyn tueksi selkeämpi raameja, voit kurkata Mienterveytalon arvotyöskentelyharjoituksia, kuten "Tärkeitä, voimavaroja antavia asioita", "Tärkeät asiat ensin" tai "Arvot ja ajankäyttö" .
Aarrekartta -harjoitus
Visuaalisuuden ja vapaan assosiaation ystävät voivat hyötyä aarrekartta -tyyppisestä työskentelystä. On kuitenkin mainittava, että kyse ei ole tieteellisesti kehitetystä tai tutkitusta menetelmästä. Aiemmin mainitsemani psykologi Anu Tevanlinna on kirjoittanut tästä blogissaan hyvän kirjoituksen ja ohjeet aarrekartan kokoamiseen.
Kuvat, joissa ylpeänä esittelen aarrekarttaani, on ottanut ystäväni ja ravitsemusterapeuttikollegani Elisa Silvennoinen erään pitkän ja haaveilun täyteisen illan päätteeksi.
"Jos hyväksymme lihavuuden, eikö se silloin vain lietsoisi painonnousua?"
Olen hiljalleen palaillut töiden pariin. Vastaanottotyö saa vielä odottaa, kun totuttelen töiden tekoon tutkimuksen parissa.
Kun viime toukokuussa olin jäämässä äitiysvapaalle, ajattelin olevani sellainen uraäiti, joka tekisi vauvan nukkuessa tutkimusta ja pitäisi iltavastaanottoa vauvan ollessa isänsä kanssa.