Haluatko palautua paremmin ja saavuttaa enemmän? Näin voit vaikuttaa asiaan elintavoillasi

16.08.2020

Terveelliset elintavat edistävät palautumista, mutta tahdonvoima ei riitä niiden ylläpitämiseen

Elintavat liitetään terveyteen ja painonhallintaan, mutta tiedetään myös, että elintavoilla on vaikutusta vireystilaan – siihen, miten energinen olo on. Tiedetään, että laadukas ruokavalio, hyvä kunto, riittävä lepo ja uni vaikuttavat keskeisesti siihen, miten palaudumme rasituksesta. Tilannetta voi verrata puhelimen akun kestoon: terveelliset elämäntavat pidentävät käyttöaikaa, ja yhdellä latauksella saa enemmän irti. Virran voi tietysti käyttää miten haluaa, mutta elävän elämän tilanteessa tämä voisi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että töissä jakaa suoriutua paremmin (ja saavuttaa haluamiaan asioita urallaan). Sitä, että työpäivien jälkeenkin energiaa jää myös muille asioille, jotka ovat itselle tärkeitä: perheen kanssa touhuaminen, harrastaminen, ystävien näkeminen...

Kuitenkin, kun keskustelen asiakkaitteni kanssa elintavoista ja hyvinvoinnista, kuulen toistuvasti, että "tiedän kyllä, että pitäisi huolehtia itsestään, mutten saa otettua itseäni niskasta kiinni". Tiedetään, että pitäisi syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, sisällyttää ruokavalioon täysjyvätuotteita ja reilu puoli kiloa kasviksia päivässä, karsia kovaa rasvaa ja sokereita. Liikkua usein, tehdä niin lihas- kuin kestävyyskuntoharjoituksia sekä kehonhuoltoa. Varata aikaa rentoutumiselle. Niinpä niin, jos rutiinia terveellisten elintapojen noudattamiseen ei ole, on homma todellakin helpommin sanottu kuin tehty...

Todellinen syy, joka estää terveelliset elintavat

Terveellisten elintapojen osalta puhutaan usein motivaatiosta, muutosvalmiudesta tai tahdonvoimasta. En kiistä, etteikö näillä olisi roolia elintapamuutoksessa. On kuitenkin tekijä, joka minulle näyttäytyy vielä tärkeämpänä: käytössä olevat voimavarat. On myös huomattava, että elintapamuutos (niin kuin mikä tahansa muutos tai uuden toimintamallin opettelu) on itsessään aina kuormitustekijä, vaikka se pitemmän päälle tuottaisi minkä verran hyvää.

Jos työpäivän jälkeen jaksaa vain hoitaa pakolliset kuviot ja kaatua sänkyyn, ei siinä ole paljon, mistä ammentaa mihinkään ei-rutinoituneeseen. Tämä koskee myös terveellisiä elintapoja, ihan sama kuinka paljon motivaatiota on. Itse asiassa, ongelma näyttäytyy jopa päinvastaisena: alussa ollaan usein niin motivoituneita muutokseen, että laitetaan kaikki elintavat kerralla uusiksi ja viimeisen päälle kuntoon. Vaikka alussa tuntuisi, että energiaa olisi kuinka paljon, huomaa nopeasti väsähtävänsä uusien tapojen ylläpitämiseen ja palaavansa entiseen. Eikä se kerro tahdonvoiman puutteesta – ainoastaan siitä, että toteutustapa on toimimaton. On itsestään selvää, että jos jaksaminen on jo venytetty äärimmilleen, ei ylimääräistä kuormitusta vain jaksa.

Työssäni olenkin huomannut, että syy, joka estää terveelliset elintavat on usein

a) liian kuormittava elämäntilanne ja/tai

b) liian kuormittava tapa toteuttaa muutos.

Useimmiten kyseessä on yhdistelmä molempia.

Terveellisten elintapojen salaisuus: kuormitus kohtuulliselle tasolle ja järkevät muutokset

Tilanteessa, jossa kuormitusta on paljon, on tärkeää tarkastella tapoja vähentää kuormitusta ja vahvistaa palautumista. Työkuormituksen kohtuullistaminen ja hyvään uneen panostaminen ovat useimmiten keskeisimpiä asioita, joilla mahdollistetaan myös terveelliset elintavat.

Oli kyseessä millainen tilanne tahansa, muutoksen toteuttamisessa on tärkeää a) suhteuttaa se omiin voimavaroihin ja b) edetä tavalla, joka ei tuota ylimääräistä kuormitusta. 

Käytännössä tämä usein tarkoittaa pienen pieniä muutoksia: esimerkiksi kahvitauon pitäminen töissä, illan viimeisten tuntien rauhoittaminen älylaitteilta, portaiden kävely hissin sijaan, kasvisannoksen lisääminen aterioille... Mitä ikinä se onkaan, tärkeintä on, että muutos sopii aidosti omaan arkeen ja on riittävän pieni, jotta siitä jaksaa pitää kiinni. 

Esimerkki pienestä muutoksesta: mustikoita retkieväänä
Esimerkki pienestä muutoksesta: mustikoita retkieväänä

Ota minuun yhteyttä

Millaisia ajatuksia teksti herätti? Luen kaikki viestit ja vastaan niihin!